2018 Gambia del 2 – Banjul och Sanyang

2018 gambia banjul smogSer ni vilken smog det är?

Haloj! Här kommer lite mer bilder från Gambia.
Det var minst 10 år sen jag var på Albert Market i Banjul så jag åkte dit för att kolla om det var sig likt. Det är altså Gambias största marknad och är uppdelad i tre olika delar. En som säljer turistgrejer (dvs batik, trästatyetter, smycken, väskor, skålar flätade av gräs osv), en del som säljer typ allt man kan behöva i ett hem (från hinkar och lampor till europeiska kläder och märkeskopior). Och så del tre som är en matmarknad där allt möjligt som kan ätas säljs.
Jag är dock inte sådär överförtjust i att shoppa så medan taxichauffören var och bad i moskén kikade jag bara in i närmsta stånd och köpte det jag behövde.

2018 gambia banjul smog

Sen promenerade vi runt i hamnen och kollade på båtar och bilar och lastbilar och containrar och folk som var på väg hit och dit. En sak jag reagerade på är vilken djävla smog de har fått. Hela himlen var bitvis helt vit! Så såg det inte ut för 10 år sen.. Det är nog alla europeiska skrotbilar som slussats hit och som (efter att de varit färdiga för skrotning i Sverige) fått förlängd livstid på i alla fall 10 år. Inga katalysatorer eller utsläppsbegränsningar här inte. Här är det ok att stå på tomgång hur länge som helst. Efter att ha promenerat runt ett tag åkte vi hem igen.

Sanyang

En anledning till att jag åkte till Gambia var också att jag ville tänka på pappa och besöka hans hus. Han bodde ju här de sista 10 åren av sitt liv och jag tror faktiskt att det var hans lyckligaste tid. När han dog höll han på och bygga ett litet hotell i Sanyang och det projektet blev aldrig klart. Hans fru har ju inte haft nån möjlighet att färdigställa det hela själv så nu är det utleasat till en man som ska driva verksamhet där.

Jag var både förväntansfull och nervös när jag skulle åka dit. Jag tänkte att jag kanske kommer att bli jätteledsen av alla minnen och av att se hur stället förfallit. Men det blev ett helt ok besök endå.

2018 gambia sanyang

Den som leasar stället hade delat upp tomten i två delar. Delen med restaurangen och den halvfärdiga poolen var avspärrad och skulle behöva en hel del omvårdnad. Det hade målats lite här och där och det låg löv och blad och skräp överallt. Bantabans tak har fallit in och ja – det finns mycket att göra helt enkelt.

2018 gambia sanyang

2018 gambia sanyang

Den andra delen av tomten är den där bungalowsen finns. Det var lite mer välskött och de flesta bungalowsen såg ut som de gjorde sist. Målningarna av konstnären Matar Jata fanns kvar och bungalowsen såg ut som vanligt på insidan.
Sen åkte vi ner till min strand.

2018 gambia sanyang

2018 gambia sanyang

2018 gambia sanyang

Sanyang Beach kallas också för the paradise beach. Det är lugnt här och vågorna är inte lika kraftfulla som på vissa andra platser. Det här är min strand! Här har jag skrotat många timmar av mitt liv, bränt axlarna (varenda djävla år!) och gått runt och undersökt allt intressant som havet spolat upp på land. Här finns små krabbor som springer sidledes, eremitkräftor som kommer fram ur sina skal om man är stilla, uppspolade maneter och snäckor. Det är skönast här ganska tidigt på morgonen när solen inte blivit så varm och man får ha stranden för sig själv.

2018 gambia sanyang

Efter strandpromenaden käkade vi lite lunch på Rainbow som typ är det enda stället som finns på stranden idag. De andra ställerna har tydligen den fd presidenten Jammeh låtit riva..

Detta var altså del två av Gambiaresan. Del ett hittar ni här


Related Post

2018 Gambia del 1 – Gambiagrupperna Haloj! Nu är jag hemma igen efter två (välbehövda) veckor i Gambia. Det är verkligen lyxigt att kunna bryta vintern lite och bara dra nån annanst...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *