2018 Gambia del 1 – Gambiagrupperna

2018 gambia seaview garden

Haloj!
Nu är jag hemma igen efter två (välbehövda) veckor i Gambia. Det är verkligen lyxigt att kunna bryta vintern lite och bara dra nån annanstans och tanka d-vitamin (även fast jag får dåligt samvete för att jag är en klimatförstörande kapitalist som bara tänker på mig själv).

Gambia var sig likt, fast ändå inte. Nu håller det på att byggas mycket (vilket betyder att NÅN har pengar), vägarna har blivit mycket bättre, och man ser inte längre vägen genom golvet när man åker taxi. Sist jag var där var för 8 år sen var typ alla bilar lagade med gaffatejp och ståltråd och man fick vara glad om bilen hade nån fjädring alls. Dessutom har de ju också bytt ut sin superlångvariga president Jammeh till en ny som heter Adama Barrow som infört yttrandefrihet och nu hoppas alla på att det kommande valet blir demokratiskt på riktigt.

2018 gambia senegambia
Lite suddigt med mobilkameran

Resan var bra, bodde för första gången på turistområdet i Senegambia och fick ett helt ok rum på Seaview Garden. Gjorde utflykter till Banjul och Sanyang och åkte på en tur med Gambiagrupperna där vi besökte en skola, ett kvinnokollektiv och en plats där de grävde upp sköldpaddeägg för att rädda ungarna. Dessutom var det en bra tid att försonas med landet. Kan ju inte gå hela livet och vara osams med ett land bara för att nån råkar dö där.

2018 gambia sotokoi school
Sotokoi Lower Basic School, Gambia

2018 gambia sotokoi school
Barn på rast – Sotokoi Lower Basic School, Gambia

2018 gambia sotokoi school
Läraren som jag lyckats glömma namnet på lär ut hur man ljuder bokstäver – Sotokoi Lower Basic School, Gambia

2018 gambia sotokoi school
Schema för förmiddagsklasserna och eftermiddagsklasserna – Sotokoi Lower Basic School, Gambia

Gambiagrupperna är en svensk organisation som tillsammans med Future in our Hands jobbar för att göra livet bättre för folk i Gambia. (Bara drygt hälften av de vuxna invånarna kan läsa och skriva enligt UI) De har bland annat byggt skolor, startat kvinnokollektiv och nu håller dom på och utbildar lärare som är en bristvara i landet. Guiden på utflykten pratade mycket om att en del av våra skattepengar (via SIDA) hamnar i dessa projekt.

2018 gambia road
Röda vägar i Gambia

Efter skolbesöket åkte vi till ett kvinnokollektiv där kvinnorna gjorde batik och sydde saker de kunde sälja och sen åkte vi till Gunjur för att besöka ett ställe där de jobbar med att försöka hjälpa sköldpaddor att överleva. Detta går till genom att man flyttar de nedgrävda äggen till ett inhägnat område så att varken djur eller människa kommer åt dem. När småttingarna kläckts får de bo i baljor i två veckor tills skalet blivit hårt och sen släpps de ut i havet till sitt vanliga liv.

2018 gambia gunjur
En söt nykomling, Gunjur Gambia

2018 gambia flat tire
På vägen hem fick vi en ordentlig punka. Hela ena däcket var helt sönderslitet så vi fick sitta i skuggan av nåns staket och äta kex medan guiderna bytte däck.


Related Post

2018 Gambia del 2 – Banjul och Sanyang Ser ni vilken smog det är? Haloj! Här kommer lite mer bilder från Gambia. Det var minst 10 år sen jag var på Albert Market i Banjul så jag åkte di...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *