Fake-news och Fitness-trackers mot psykisk ohälsa

junk news

Haloj!
Det blev en väldigt engelsk rubrik, men bloggen är i alla fall på SVENSKA.
Jag läser om en massa coola saker hela tiden som jag tänker att jag ska skriva om på bloggen men sen glömmer jag bort dom innan jag faktiskt får tid att sätta mig här! Får fasen börja skriva upp dem i mobilen så att de inte försvinner.

En sak som jag nu i alla fall LYCKAS minnas är att Oxford Internet Institute(OII) / Oxford University har skapat ett verktyg för att filtrera fram alla fake-news som florerar på sociala media!
Var ju på en intressant föreläsning om Data och Demokrati på GOTO 10 för en vecka sen och lyssnade på hur datainsamlingen (framför allt på sociala media) påverkar världspolitiken. Där konstaterades ju att våran världsbild kan manipuleras på relativt enkla medel – just genom tex fake-news.

 

fake news filter

 

Junk-news aggregator som verktyget heter kan användas på olika sätt. Här hittar du tex top 10 junk-news Det är altså de som fått mest interaktioner de senaste 24 timmarna. Du kan också välja att se det hela visuellt genom visual junk-news aggregator. Eller så kan du välja att använda den fulla versionen.

Det ska bli intressant att se hur världspolitiken och diskussionen om datainsamling och internet utvecklar sig. Jag tror att det kommer att komma fler intressanta verktyg – och fler intressanta problem!

Fitness-trackers mot självskadebeteende

En annan cool grej såg jag på hackaday (som är ett community för folk som bygger och programmerar olika roliga projekt).
En person som kallar sig Curt White håller på och hackar sånna där fitness-armband som alla hadde för ett par år sen. Han har skapat en prototyp som han kallar för ”Tingle” som har som syfte att hjälpa folk som lider av självskadebeteenden som trichotillomani (att man drar ut hårstrån på sig själv) och dermatillomani (att man plockar sönder huden).
Det ska funka så här: armbandet monitorerar ditt beteende och när det märker att du gör nått du inte ska vibrerar det. På detta vis blir du uppmärksam på vad du gör och förhoppningsvis får kontroll över beteendet. Hur coolt är inte det?Du kan läsa mer om det hela här

Sa jag förrästen att jag ÄLSKAR TEKNIK? <3

 

curt white hacking wearables


Related Post

Bygga spel på Paradox Interactive! Paradox CEO Ebba Ljungerud hälsar oss välkomna Igår var jag och byggde spel på Paradox Interactive! Paradox är altså ett spelbolag som speciali...
LÄSKIGA sätt att använda DIN data på Hej! Dramatisk titel va? Men det behövs. Idag var jag på mitt favoritställe Goto 10 och lyssnade på Mattias Beijmo som höll en föreläsning om si...
Internetdagarna 2018 – Dag 1 I måndags var det dags för Internetdagarna! Jag hade inte tänkt att gå i år eftersom jag tyckte att sociala media biten såg ganska tråkig ut – men...
Marketing Automation frukost Glaskort med motivet "Cliffs". Äntligen fredag 🙂 Idag har jag levererat glaskort till Nyföretagarcentrum Tyresö Nacka Värmdö! De har köpt in t...
Pod-tips! Jag älskar att lyssna på podcasts (mest P3 dokumentär) medan jag jobbar eller konstar men tyvär publicerar P3 dokumentär inte 10 avsnitt i veckan ...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *