Glaskurs på Kosta Glascenter


Mycket glas går om intet – men det samlas upp och återanvänds!

Idag är redan dag tre på glaskursen. Tiden går verkligen jättefort! Kanske för att det är så intensivt och vår lärare Lars försöker att trycka in så mycket kunskap som bara möjligt i våra skallar. Efter skoldagen är jag helt slut och vill bara hem och ligga ner. Vi står och går hela dagarna och det är fötterna inte vana vid.

Vi är allt som allt sju elever plus Lars vår lärare. Första dagen kände vi oss nog alla lite lost man visste inte riktigt hur glaset skulle bete sig, hur rinnigt det skulle vara eller hur mycket man skulle ta för att få ett bra ”anfång” (man fångar glaset) på sin spik (spiken är som tur är ingen vanlig spik utan mer som ett smalt spett). Första dagen bekantade vi oss med glaset och gjorde droppar. Vi började också blåsa bubblor av glaset och gjorde brevpressar som vi sen la in i en avkylningsugn som ”bara” är 500 grader varm. Detta för att glaset måste svalna sakta för annars kan det spricka. Ibland spricker det i alla fall och då har man gjort något fel.
 

glaskurs dag1
Lars berättar vad vi ska göra

glaskurs dag1

glaskurs dag1

glaskurs dag1

glaskurs dag1

glaskurs dag1
Färger man kan färga glaset med

 
Andra dagen, dvs igår, började vi blåsa i formar. Vi försökte att blåsa dricksglas med kappa på. En kappa är alltså en extra bit glas som man tar bort när glaset kylt ner sig. Jag tycker att det är jättesvårt med timingen. Glaset får inte hinna bli för kallt innan man blåser eller formar det men det får heller inte vara för varmt för då rinner det och vill rymma från pipan. Fick ihop ett halvdåligt glas och ett halv-ok glas. Tyvärr så var det halv-ok glaset borta i morse när vi skulle hämta våra alster.

 
glaskurs dag2

glaskurs dag2

glaskurs dag2

glaskurs dag2
Det ser ut som jag lyckats fånga ett jätteläskigt gigantiskt kvalster i min glasklump

glaskurs dag2

 
I morse så vaknade jag och var sååå trött. Det kändes som att hjärnan inte skulle kunna absorbera minsta lilla information över huvud taget.
Kursen fortsatte på samma spår idag. Det vill säga – vi blåste som vi blåste dricksglasen igår fast på ett friare maner. Sen kom det ett nytt steg som bestod av att en medhjälpare skulle lägga på en extra klick glas i botten på vårt alster så att vi kan ta bort det från pipan och bearbeta det och kanske göra en skål eller så. Detta gick åt helskotta för mig. Inte ett enda vettigt alster lyckades jag göra på hela dagen så det slutade med att jag började experimentera med mina misslyckade försök istället.
 
En dag till med det varma glaset och sen på fredag ska vi lära oss att bearbeta glaset när det är kallt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *