LÄSKIGA sätt att använda DIN data på

din data din demokrati mänskliga rättigheter Mattias Beijmo

Hej! Dramatisk titel va? Men det behövs.
Idag var jag på mitt favoritställe Goto 10 och lyssnade på Mattias Beijmo som höll en föreläsning om sin reportagebok ”De kan inte stoppa oss”. Det var en lunchföreläsning om Teknologi, Demokrati och Vapenindustri. Trots tiden var det så fullt att folk fick stå upp vilket är jättebra. Föreläsningen är en del av Goto10s föreläsningsserie Din data Din demokrati och var den andra föreläsningen i serien. (Du kan läsa min bloggpost om den första föreläsningen här).

Föreläsningen handlade om hur teknologi idag används för att förtrycka demokratin och för att spåra upp meningsmotståndare för att sen tysta dem (genom att tex döda dom.) Detta har hänt under Assaad i Syrien men samma teknologi används idag bland annat av Ungern vars ”demokrati” verkligen är på glid i dagsläget. Det här är en fråga som berör oss alla men som vi KNAPPT ÄR MEDVETNA om idag.

din data din demokrati mänskliga rättigheter Mattias Beijmo
Mattias Beijmo förklarar hur det svenska företaget Enea och deras system används av såväl fransk som syrisk säkerhetstjänst för digital övervakning.

din data din demokrati mänskliga rättigheter Mattias Beijmo
Header enrichment innebär att din teleoperatör bakar in lite extra information om dig som tex din bank eller nån annan sida på nätet vill ha om dig.

din data din demokrati mänskliga rättigheter Mattias Beijmo
Telia förnekar att de använder sig av header enrichment men läckta dokument säger motsatsen

din data din demokrati mänskliga rättigheter Mattias Beijmo

Djupgående paketanalys eller Deep Packet Inspection innebär att datan som skickas skannas och loggas (jaha Salla kollade på en kattbild, läste om ett mord på flashback och googlade finnar på ryggen…)

Sen jag började utbildningen till Marketing Automation Specialist på Medienstitutet har börjat förstå åtminstone litegrann om hur all den här datan som vi ger ifrån oss HELA TIDEN faktiskt påverkar samhällsutvecklingen och världen i stort. Det är vår tillgång till all denna data som gör att vi kan kartlägga människor på ett sätt som gör att det går att påverka oss på olika sätt.
Det är ju ingen hemlighet att Cambridge Analytica låg bakom att Trump blev vald till president och det sägs att Sverigedemokraterna och de som ligger ännu längre bort till höger gagnats av att använda sig av sociala media och vår data.

Beijmo berättade också om hur denna teknologi används i tex Syrien för att kväva revolutionen och för att tysta meningsmotståndare och aktivister. Och tillslut berättade han att detta finansieras av bland annat av SVENSKA FOLKET genom att våra PENSIONSPENGAR placerats i 4:e AP Fonden!! Helt sjukt.

din data din demokrati mänskliga rättigheter Mattias Beijmo

Vidare pratade han om att vår data spåras på infrastrukturnivå tex genom att vi surfar via ett telefonbolag och att de som betalar får tillgång till vår data direkt från telefonbolaget. Detta gör att det inte spelar någon roll hur ofta vi rensar våra cookies eller försöker att skydda oss på andra sätt eftersom teknologins infrastruktur matar de betalande med vår data direkt. Han anser att våra mänskliga rättigheter inte skyddas online och att det är något som måste förändras och jag håller fan med honom.

Här är länken till föreläsningen. Mattias Beijmo börjar prata ca 14 min in i klippet.

Tillägg:
Och när jag kommer hem hittar jag DENNA debattartikel på DN där SÄPO chefen Klas Friberg försöker att vinna opinion för att lätta på regleringen så att SÄPO och FRA får avlyssna folk för säkerhets skull även om de inte gjort sig skyldiga till nått brott. Man blir fan mörkrädd.


Related Post

Fake-news och Fitness-trackers mot psykisk ohälsa Haloj! Det blev en väldigt engelsk rubrik, men bloggen är i alla fall på SVENSKA. Jag läser om en massa coola saker hela tiden som jag tänker at...
Isabella Löwengrip blir en robot Haloj! Isabella Löwengrip är ju över allt just nu pga sitt uppbrott från sin pojkvän men det finns en annan nyhet som jag tycker är mycket intres...
Internetdagarna 2018 – Dag 1 I måndags var det dags för Internetdagarna! Jag hade inte tänkt att gå i år eftersom jag tyckte att sociala media biten såg ganska tråkig ut – men...
Marketing Automation frukost Glaskort med motivet "Cliffs". Äntligen fredag 🙂 Idag har jag levererat glaskort till Nyföretagarcentrum Tyresö Nacka Värmdö! De har köpt in t...
Din data och demokrati Hola guapas! Igår var jag på intressant föredrag på Goto 10. Det handlade om data och demokrati och hur sociala media används och kan användas fö...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *